woensdag 14 september 2016

Gaat heen en verzekert u!


Terwijl de wereld in angst beeft voor terreur, agressieve hangjongeren van diverse etniciteit, Rusland, het Nederlands elftal, de politiek en ga zo maar door, is een separatistische groepering zich subtiel aan het manifesteren gericht op de herinvoering van het aloude klassensysteem.
‘jamaarrrr, hoe gaat dat in zijn werk dan?’

‘Nou, poeh, goh!’

‘Ja toe, brand los, vertel, vertel, VERTELLLL.’

Welnu, geachte lezer (ik begin niet in meervoud, want dat zou iets te hoogdravend zijn), het begon eens lang geleden met een vrijgezel in bezit van een diploma, waarmee hij/zij kon laten zien dat het niet zomaar de eerste de beste was. Nope. Goede catch, kan denken, heeft een visie, heeft door pure deductie kunnen achterhalen waar Abraham de mosterd haalt op jonge leeftijd en sterker nog, gaat daar heen op reis om cultureel geparfumeerd te worden. Begrijpt dat het op dit moment niet zo handig is om in het Midden-Oosten een groepsreisje te ondernemen, maar stelt dit dan vakkundig uit door op basis van filosofische en psychologische profilering van bevolkingsgroepen een tijdstip te bepalen waarop de pot zonder gevaar gehaald kan worden en de houdbaarheidsdatum nog niet overschreden is. Voor de lager opgeleiden onder ons: Dat zijn van die lui, waarvan wij denken dat die slim zijn.

Maarrrrrrrrrrrrr, hoe intelligent, speculatief, leergierig en doortastend ook, er was een probleem. Geen per.

‘Wat? Hoekandanou??’

‘Tja, wat zullen we zeggen…’

‘Jatoe, brand los, vertel, vertel, VERTELLLL.’

Nou, dacht de hoger opgeleide, ik is alleen. Ik ben ingeschreven bij allemaal dating sites (yep, want omdat de hoger opgeleide zo slim is en heel veel na moet denken is er weinig tijd om de sociale grenzen van het maatschappelijk aanvaardbare te onderzoeken met als resultaat een one-night of meerdere-night stand(en)), maar de enige luitjes die ik daar tegenkom zijn lager opgeleiden, die niet begrijpen waar ik het over heb. In het profiel staat een goed inkomen en daar komen ze dan op af, maar zodra het gaat over de economische herstructurering van Tadzjikistan en de mogelijkheid daar bijzonder voordelig op vakantie te gaan afgaande op de huidige beleggingsstructuur, haken ze af. En hoe lief iemand ook is, dat kan een tikje frustrerend zijn.

Zo bedacht, zo opgelost: daten voor hoger opgeleiden. De wat? Daten voor hoger opgeleiden. Dan kijken ze naar je niveau. Vrouwtje schrijft zich in, zet neer hbo-communicatiewetenschappen (of zoiets), vinkt aan dat ze jong en ondernemend is en dankzij haar bulletje een eigen bedrijfje heeft op kunnen zetten (communications, advice and consultancy). Door haar maatschappelijke en politieke inzichten heeft ze ontdekt dat ze van uit huis kan werken wat weer handig is vanwege de kinderen, die er nog niet zijn, omdat ze zicht eerst op haar carrière richt, maar we sluiten niets uit (en daar waren de scherpe inzichten van Rutte!). Zoekt een begripvolle, aantrekkelijke, sportieve, avontuurlijke ‘sparringpartner’ om even lekker mee te kunnen discussiëren, filosoferen en elementair fysica te extrapoleren onder het genot van een rood wijntje.

En zo ging het van start. Een lumineus, zichzelf in stand houdend idee. Hoger opgeleide vrouw zoekt hoger opgeleide man en gaat daten. Wonen samen, krijgen kinderen, vrouw verliest figuur, man mist moederkloek (ofwel de verzorgende factor), vrouw dijt uit, man krijgt bierbuik (of wijnbuik), ruzies (die de kinderen gelukkig niet mee krijgen, want die zitten in de opvang/crèche/dagouderzorgdingopvangachtigiets) en gaan scheiden. Snel weer trainen, foto en opnieuw inschrijven. Vicieuze cirkel.

Maar dit is de eerste stap! Want stelletje (voor scheiding etc.) is gelukkig samen, koopt huis, ootootje, gaat op reis, koopt leuke, slimme hoogopgeleide dingetjes, dus wat heb je dan nodig?

‘Oh, nou, toe, maak me gek! Wat?’

‘Dat wil je wel weten hè?’

‘Nou dat! Vertel, vertel, VERTELLLLLL.’

Jawisss, geachte lezer, uiteraard een verzekering! Dewat? Yep, een verzekering. Da’s zo’n ding waar je maandelijks een fiks bedrag heen stuurt en dan kan je centjes krijgen als er iets gebeurd, maar zodra je om die centjes vraagt gaan ze een uitgebreid onderzoek instellen om te bepalen of de aanvraag wel terecht is en als blijkt dat dit zo is dan moet je daarna meer betalen en waag het niet om in korte tijd nog een keer zoiets te vragen, want dan betaal je nog meer. Dussss, dat…. Maar goed, het zijn dus die gewone mensen, de lager opgeleiden, het plebs, dat ervoor zorgt dat de maandbedraagjes steeds hoger worden, want ja, die slaan met een hamer op hun laptop en zeggen dan tegen meneer de verzekeraar ‘is gevallen, kind liet van tafel vallen. Stuk. Kind hep straf had.’. En incasseren twee keer de waarde, kopen nieuwe en hatsenflats, toevallig volgt de tv twee maanden daarop.

En om al deze laagopgeleide verhogingen te voorkomen bedenken we een verzekering voor hoger opgeleiden. Want tsja, is de stelling, hoger opgeleiden maken minder snel schade. En omdat ze dat minder snel doen kan de premie lagerder blijven. En ze kopen verstandiger in en slaan niet met hamers op laptops of televisies en er is een extra korting mogelijk voor rechtsbijstand en toewijzing van een mediator als het nodig is. Maar dat is niet nodig want je maakt hoogopgeleide keuzes dus bewust en doordacht. En uiteraard zorgt men in het kader van betrouwbaarheid wel voor een stukje screening. Minstens opleidingsniveau hbo of universiteit, maarrrrrr (we zijn tenslotte nog jong) havo en vwo mogen zich ook aanmelden, want dat zijn de hoger opgeleiden van de toekomst en even slim.

En zo geschiede.

Een verzekering voor hoger opgeleiden met een bijzonder originele aansprekende naam (magikhierniezegguhwantisreclame). Gebaseerd op een lager schadepercentage onder hoger opgeleiden (wij plebs, foei). Een lagere premie vanwege diezelfde reden. Dus vreugd alom. En zo ontstaat er een ‘hoger opgeleide klasse’ met voordelige verzekeringen, eigen vrijgezellen en wat er allemaal nog meer gaat ontstaan en een ‘lager opgeleide klasse’, die met hogere premies, alles date wat een paal of gat heeft en wat er allemaal nog meer bestaat. Problemen wegdrinken en roken wordt het dan ook niet vanwege toenemende accijnzen. Afkicken in een kliniek is mogelijk en wordt vergoed, behalve de reiskosten, dus geen optie. En de maandlasten voor de sportschool gaan ten koste van de school van het kindeke thuis. En als blijkt dat de hoger opgeleiden toch iets meer schade maken, tsja, dan moet dat ergens door de lager opgeleiden komen, dus moeten die iets meer betalen. Zij zorgen tenslotte voor de meeste schade in tegenstelling tot de hoger opgeleiden. Die doen iets minder, kost wat meer, maar statistisch minder (loodverf, treintjes kopen etc.). Ach en ik heb in ieder geval een havodiploma, dus waar maak ik me druk om?

Kain®


1 opmerking: